Отварям тази нова тема във форума,защото наближава пролетният период и птиците са особенно податливи да заболеят или проявят някои симптоми свързани с имунодефицита.
Странното е ,че в България много трудно могат да се намерят серумни тестове за микоплазмозата,която е много чест гост в нашите волиери.
Почти съм сигурен,че в голям процент от фермите има носители на това заболяване.Лошото е, че клиничните прояви са именно в този период или през есента.
Ще се опитам да ви дам част от профилактичните мерки,които вземам аз за моите птици срещу имунодефицитните състояния.
На първо място е зареждането поне два пъти в месеца по 3-5дни на поливитаминни препарати и калции във водата /използвам"Витамино"1мл/л и Калгофос-5мл/л/.
Включвам и даване един или два пъти седмично кисело мляко в смеските,като пробиотик.
Февруари средата е време и за по-активно хранене с покълнеци от пшеница или ечемик.
Друга важна подробност е по-високо протеинова диета за повишаване на белтъчините и от там за по-добра имунна реакция.Тук освен млякото и ситно смляна сушена люцерна давам и помалко обезсолена извара,както и изкисната за обесоляване копърка/поне 24часа във вода/която учудващо пауните ядат като бесни и смятам че особенно за мъжките на които порастват пера е твърде полезна.
Рациона си го създадох правейки съпоставка с необходимите белтъчини,минерали и витамини при имунодефицитните състояния при хората,като основно наблегнах на това че солта е вредна за птиците.
Тука обаче важи правилото-прекаленият светец и богу не е драг,защото забелязвам,че темингите и моналите започнаха да понатрупват повечко подкожна мазнина,но през пролетта ще минат на зелено
Надявам се че и други ще споделят свои мнения и особенно корифеите в сайта.