Страница 4 от 6

Re: Яйца за люпене

МнениеПубликувано на: Съб Дек 31, 2011 3:37 pm
от stanislav asparuhov
Извинявам се разменил съм местата на белия легхорн и марана.

Re: Яйца за люпене

МнениеПубликувано на: Съб Дек 31, 2011 4:35 pm
от blago
Ще дам верния отговор на 3/01/2012, повтарям -цветовете са пет-а породите шест :cool: :drinks:

Re: Яйца за люпене

МнениеПубликувано на: Съб Дек 31, 2011 4:59 pm
от stanislav asparuhov
Значи и билфелдерови яйца има.Между другото Благо можеш да си напрвиш и още един цвят яйца ако затвориш петел арукана и кокошка маран ,поколенито им ще снася тъмно зелени маслени яйца който са също крсиви ,проблема е че са безпородни кокошки ,обаче можеш да си оставяш по 2-3 кокошки и петел.

Re: Яйца за люпене

МнениеПубликувано на: Съб Дек 31, 2011 5:00 pm
от Net.Set.Man
blago написа:Бял Легхорн-да, италианки-не, има още една порода :think: освен гореизброените


Някой хора наричат белия легхорн италианка затва написах и 2-те. :D

Re: Яйца за люпене

МнениеПубликувано на: Вто Яну 03, 2012 2:46 pm
от blago
От ляво на дясно: Орпингтон, Маран, Бял Легхорн, Съсекс+Билефелдер, Араукана.
Това е отговора. :drinks:

Re: Яйца за люпене

МнениеПубликувано на: Вто Яну 03, 2012 4:45 pm
от Paulina
Net.Set.Man написа:Някой хора наричат белия легхорн италианка затва написах и 2-те. :D

Има разлика !

Re: Яйца за люпене

МнениеПубликувано на: Сря Яну 04, 2012 1:07 am
от ZDRAVKO
а можеш ли да покажеш бяла италянка

Яйца за люпене ?

МнениеПубликувано на: Сря Яну 04, 2012 11:20 am
от Paulina
ZDRAVKO написа:а можеш ли да покажеш бяла италянка



Харесай си нещо :

http://www.huehnerwelt.de/rassenaz/italiener3.htm

http://www.sv-zwerg-italiener.de/?q=node/129

http://jugendseite-westfalen.de/Rassege ... iener.html

Re: Яйца за люпене

МнениеПубликувано на: Сря Яну 04, 2012 11:37 am
от ZDRAVKO
благодаря за предоставените ликове на това се и надявах че аз трудно ги различавам двете породи

Re: Яйца за люпене

МнениеПубликувано на: Сря Яну 04, 2012 12:09 pm
от Paulina
ZDRAVKO написа:благодаря за предоставените ликове на това се и надявах че аз трудно ги различавам двете породи

Легхорна е по-дребен : http://www.huehnerwelt.de/rassenaz/leghorn.htm

В Америка е признат само белият цвят , ако не се лъжа британците и италианците развъждат и други цветове .
-----------------
При италианеца белият цвят е един от най-рядко срещаните .

Re: Яйца за люпене

МнениеПубликувано на: Пон Фев 27, 2012 12:46 pm
от vasko12
Здравеите при силно замарсени яица какво правите ако искате да ги използвате за люпене?
Мийте ги с влажно парцалче внимателно или с препарати използвате както е описано в първата страница?



Говорехме си с доктор Илчев,дали да се обработват яйцата преди люпене и оттам реших да направя тази тема .Надявам се да е интересна полезна за всички.
Моето лично мнение ,е че по-добре да не се обработват освен ако не са изключително замърсени .Също така уточнявам ,че става въпрос за любителско инкубиране.Иначе дезинфекцията на яйцата се прави и то е задължителна при професионално люпене и то става по два основни начина - суха и мокра дезинфекция .
При мократа дезинфекция се използват различни препарати като някои са :
- 0,1 % разтвор на мерфен
- 1 % разтвор на хлорамин
- 0,68 % разтвор на ластанокс
- 0,5 % разтвор на йоазан
При сухата дезинфекция се използва калиев перманганат и 40 % разтвор на формалдехид в специални газови камери Има облъчване с ултравиолетова светлина и т.н.
Сами виждате ,че изглежда доста сложно ,а е още по-сложно ако вземем да го правим в домашна среда – освен ,че препаратите са малко трудни за намиране то са необходими и условия ,за да извършваме това ,а на всичко отгоре малка грешка може да доведе до смъртта на ембрионите и още по-важно до сериозно увреждане на нашето здраве.
Ако яйцата са силно замърсени е по-добре да бъдат измити,но и тогава трябва да се спазват някои условия :
- Трябва да се в топло помещение при температура около 22 градуса ,но не повече от 27 градуса
- Температурата на водата за измиване трябва да бъде с 2-3 градуса по висока от температурата на яйцата ,но не бива да бъде по-висока от 38 градуса .Това е доста важно понеже ако температурата на водата е по- ниска от тази на яйцето ,то вътрешното му съдържание се свива и през порите на черупката се всмукват някои паразити и микроорганизми.По-високата температура разширява вътрешното съдържание и се изхвърлят вещества навън
- Не е хубаво яйцата да се потапят Ако се наложи обаче не трябва да е за повече от 3 минути особено ако водата е с температура 38 градуса .Предполагам се разбира ,че изобщо водата не бива в никакъв случай да превишава 38 ,както казах по-горе
- Яйцата се измиват най-късно 2-3 часа след снасянето
- Добре е водата за измиване да е преварена или най-добре дестилирана
Почистването става с гъбичка ,като яйцето стои неподвижно ,а гъбичката се движи около него

Инкубаторите също се дезинфекцират .Това става след всяко люпене .Може да стане с чиста хладка вода или с 4% разтвор на хлорна вар, също така с 2% разтвор на натриеа основа (сода каустик) или 5% разтвор на калцинирана сода(сода за дъски или бъчви) при температура 60 -70 градуса.Касетите за яйцата също

Re: Яйца за люпене

МнениеПубликувано на: Нед Фев 10, 2013 7:16 pm
от TK3C-74
тези и още 60 яйца влязоха в инкубатора
Изображение
Изображение
една яйчена дъга, само белите липсват, но за тях нямаше място :cool: