Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


Основи на инкубацията

Модератори: nikigeen, yuri

Основи на инкубацията

Мнениеот nikigeen » Нед Фев 22, 2009 8:58 pm

Говорехме си с доктор Илчев,дали да се обработват яйцата преди люпене и оттам реших да направя тази тема .Надявам се да е интересна полезна за всички.
Моето лично мнение ,е че по-добре да не се обработват освен ако не са изключително замърсени .Също така уточнявам ,че става въпрос за любителско инкубиране.Иначе дезинфекцията на яйцата се прави и то е задължителна при професионално люпене и то става по два основни начина - суха и мокра дезинфекция .
При мократа дезинфекция се използват различни препарати като някои са :
- 0,1 % разтвор на мерфен
- 1 % разтвор на хлорамин
- 0,68 % разтвор на ластанокс
- 0,5 % разтвор на йоазан
При сухата дезинфекция се използва калиев перманганат и 40 % разтвор на формалдехид в специални газови камери Има облъчване с ултравиолетова светлина и т.н.
Сами виждате ,че изглежда доста сложно ,а е още по-сложно ако вземем да го правим в домашна среда – освен ,че препаратите са малко трудни за намиране то са необходими и условия ,за да извършваме това ,а на всичко отгоре малка грешка може да доведе до смъртта на ембрионите и още по-важно до сериозно увреждане на нашето здраве.
Ако яйцата са силно замърсени е по-добре да бъдат измити,но и тогава трябва да се спазват някои условия :
- Трябва да се в топло помещение при температура около 22 градуса ,но не повече от 27 градуса
- Температурата на водата за измиване трябва да бъде с 2-3 градуса по висока от температурата на яйцата ,но не бива да бъде по-висока от 38 градуса .Това е доста важно понеже ако температурата на водата е по- ниска от тази на яйцето ,то вътрешното му съдържание се свива и през порите на черупката се всмукват някои паразити и микроорганизми.По-високата температура разширява вътрешното съдържание и се изхвърлят вещества навън
- Не е хубаво яйцата да се потапят Ако се наложи обаче не трябва да е за повече от 3 минути особено ако водата е с температура 38 градуса .Предполагам се разбира ,че изобщо водата не бива в никакъв случай да превишава 38 ,както казах по-горе
- Яйцата се измиват най-късно 2-3 часа след снасянето
- Добре е водата за измиване да е преварена или най-добре дестилирана
Почистването става с гъбичка ,като яйцето стои неподвижно ,а гъбичката се движи около него

Инкубаторите също се дезинфекцират .Това става след всяко люпене .Може да стане с чиста хладка вода или с 4% разтвор на хлорна вар, също така с 2% разтвор на натриеа основа (сода каустик) или 5% разтвор на калцинирана сода(сода за дъски или бъчви) при температура 60 -70 градуса.Касетите за яйцата също
Аватар
nikigeen
Модератор
Модератор
 
Мнения: 938
Регистриран на: Чет Юни 12, 2008 10:06 pm
Местоположение: гр.Кюстендил/с.Катрище

Мнениеот nikigeen » Нед Фев 22, 2009 9:06 pm

По изложения по-долу начин се развиват яйцата по време на инкубация (Става въпрос за кокошки).
    ден признаци
    1 Завършва развитието на двата зародишни слоя - ектодермата и ендодермата,започва развитието и на мезодермата,започва развитие на гръбнака
    2 Започват да се появяват кръвоносните съдове ,появява се и амнионът - това е зародишната обвивка ,която покрива главата
    3 Вече си имаме зачатъци на крайници и леееко започва да се появяват главичката,шийката и гърдичките
    4 Вече сме големи около 8 мм
    5 Бързо, бързо достигаме до 12 мм и вече си имаме външен вид, който е характерен за птиците
    6 Устата ни се превръща в клюн и сме големи 16 мм
    7 Очите ни се се уголемяват и шията ни се удължава
    8 Това ,което е приличало на крайници ,вече е крила ,а клюна започва да ни се втвърдява ,големи сме 18 мм
    9 Появяват ни се смукалца на пера на гръбчето и лантоисът почти изцяло ни покрива
    10 В острия край на яйцето алантоисът е затворен
    11 Вече сме големи 24 мм и си имаме стваи на краката.Ако през този ден алантоисът не е затворен ,веднага трябва д а се сетим ,че има грешка при люпенето,оттам и в развитиетто на зародиша
    12-13 Клепачът ни се е удължил до зеницата.Имаме си пух на главата и люспи на краката
    14 Вече правим сложни движения и сме целите в пух
    15-16 Клепачът ни вече затворен
    17-19 В зародишните обвивки има течност (в амниона и алантоиса)и тя вече започва да изчезва.Изяли сме целия белтък
    20 Очите ни се отварят.Време е да излизаме и започваме да чупим ,късаме и ципата.Можем да дишаме и алантоисът спира дихателните си функции
    21 Хоп,ето ни и нас
[/list]
Аватар
nikigeen
Модератор
Модератор
 
Мнения: 938
Регистриран на: Чет Юни 12, 2008 10:06 pm
Местоположение: гр.Кюстендил/с.Катрище

Мнениеот d-r Ilchev » Нед Фев 22, 2009 10:23 pm

Николай,благодаря много за изчерпателната информация - наистина ми е от полза,а не само на мен!Чисто логически ми е ясно,че едно замърсено яйце със запушени пори над 20-25% от площа им при всички случаи ще доведе до смърт на зародиша в по-ранен или по-късен период, а и изпражненията полепнали по яйцето са идеална среда за развитие на микроби.Така,че препоръките,които даваш са много важни за една правилна инкубация!
d-r Ilchev
потребител
потребител
 
Мнения: 206
Регистриран на: Пон Дек 29, 2008 10:47 am
Местоположение: Elin Pelin

Мнениеот didotnt » Нед Фев 22, 2009 10:55 pm

Когато ще зареждам инкубатора гледам яйцата да са чисти и със една големина нито много дребни нито много едри
didotnt
потребител
потребител
 
Мнения: 56
Регистриран на: Сря Ное 19, 2008 6:06 pm
Местоположение: Добрич

Мнениеот dr_lukanov » Пон Фев 23, 2009 1:02 pm

Здравейте и от мен, най-добре да не се залагат много замърсени яйца. Трябва да се обърне внимание върху получаването на чисти яйца (както е известно яйцето се замърсява след снасяне)- подържане на чисти гнездилки и постелята им, чисти и сухи подове, храненето на птиците със много сочни зелени фуражи също довежда до влошаване на хигиената в помещенията.
Ето как не трябжа да се гледат разплодни птици:
Изображение
Изображение
Аватар
dr_lukanov
VIP
VIP
 
Мнения: 1921
Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 11:55 am
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот dr_lukanov » Пон Фев 23, 2009 1:34 pm

Разбира се това важи основно за кокошевите птици, що се отнася до водоплаващите там много често се получават замърсени яйца(които преминават през миене и дезинфекция).
Аватар
dr_lukanov
VIP
VIP
 
Мнения: 1921
Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 11:55 am
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот nikigeen » Пон Фев 23, 2009 8:01 pm

Така е ,При водоплаващите е малко по-различно ,но в основата е същото.За това някъде по-горе уточних ,че става въпрос за кокошеви

Ето какъв трябва да бъде температурния режим за пилетата след излюпването:Кликнете на снимката ,за да се отвори в нов проорец ,да се вижда

Изображение
Аватар
nikigeen
Модератор
Модератор
 
Мнения: 938
Регистриран на: Чет Юни 12, 2008 10:06 pm
Местоположение: гр.Кюстендил/с.Катрище

Мнениеот Petrov » Пон Яну 25, 2010 8:59 pm

Тази тема остана в забвение ! Хубаво е да се знаят някой нещица :wink:
Аватар
Petrov
потребител
потребител
 
Мнения: 699
Регистриран на: Чет Мар 05, 2009 11:50 pm
Местоположение: Трявна § Пловдив

Мнениеот Petrov » Пон Яну 25, 2010 9:01 pm

Събиране на разплодни яйца:
-През 1-2 часа
-през зимата на 15 – 20 минути
-поставяне на овоцелови или пластмасови кори,с острия край на долу![/b]
Аватар
Petrov
потребител
потребител
 
Мнения: 699
Регистриран на: Чет Мар 05, 2009 11:50 pm
Местоположение: Трявна § Пловдив

Мнениеот Petrov » Пон Яну 25, 2010 9:03 pm

Съхранение на разплодните яйца
-Температура от 15 ˚- 18 ˚С
Следва дезинфекция,сортиране и аклиматизация на яйцата,преди да се заложат за инубация.
Аватар
Petrov
потребител
потребител
 
Мнения: 699
Регистриран на: Чет Мар 05, 2009 11:50 pm
Местоположение: Трявна § Пловдив

Мнениеот Petrov » Пон Яну 25, 2010 9:04 pm

Престой на яйцата в инкубационния шкаф
-кокошки - 18,5 -19 дни
-патици и пуйки - 24 – 24,5 дни
-гъски - 27 – 27,5 дни
След това яйцата се прехвърлят в люпилните тави.
Аватар
Petrov
потребител
потребител
 
Мнения: 699
Регистриран на: Чет Мар 05, 2009 11:50 pm
Местоположение: Трявна § Пловдив

Мнениеот Petrov » Пон Яну 25, 2010 9:07 pm

Биологичен контрол

I-преглед II- преглед III-преглед

Кокошки - 7 ден 11 ден 18 ден

Пуйки - 8 ден 13 ден 25 ден

Патици - 8 ден 13 ден 25 ден

Гъски - 9 ден 15 ден 28 ден

Мускусни
патици- 10 ден 17 ден 31 ден

Пъдпъдъци 5 ден 9 ден 15 ден
Аватар
Petrov
потребител
потребител
 
Мнения: 699
Регистриран на: Чет Мар 05, 2009 11:50 pm
Местоположение: Трявна § Пловдив

Следваща

Назад към Пернати на двора

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта

cron