Първо относно проблема на доктор Илчев - след направена консултация се оказа ,че съм бил прав - при пъдпъдъците,резултатите от инкубацията зависят главно от срока на съхранение ,който не трябва да е по-голям от 7 дни.Яйцата може и да се съхраняват и до 2 седмици ,но при определени условия като например веднага след снасянето се опаковат във фолио и се по ставят при постоянна температура от 16-18 градуса и влажност 60% или пък трябва да се подгряват в инкубатора всекидневно за по половин час като се почне от втория ден след снасянето.През инкубацията се въртят 4-5 пъти дневно.За последно пъдпъдъци съм имал преди 7-8 години китайски и японски ,но чак такива неща не съм правил
Изобщо за това казах ,че не е много уместно да се сравняват различните видове птици.За фазаните по -назад казанхкак стоят нещата ,а при кокошките например е установено ,че при съхраняване на яйцата при температура 26-30 градуса за 24 часа люпимостта е 91,6 %,за 48 часа - 89,20 %,за 96 часа 80 %Ниските температури също са голям проблем ,но пък при гъските например температура от-2 до 4 градуса за период от 5-6 дни почти не оказва влияние на люпимостта и яйцата са си напълно качествени.
Имайте предвид ,че при снасянето яйцето е с температура 41 градуса,а яцето в центъра на полога е често изложено на температура над 38.5 градуса.При снасянето и при постепенното охлаждане до 27 градуса за около 6 часа ембрионът продължава да се развива и спира като стане 27 градуса.Много бавното охлаждане до 27 градуса води до преразвитие ,а много бързото - до недоразвитие ,като и в двата случая ембрионална смъртност по време на съхраняването е по-голяма.
Има много системи ,начини и препоръки за инкубиране ,но най-често ползваната особено в любителските инкубатори е температура 37.6-37.8 градуса.През развитието си зародиша проявява различна чувствителност към темпетатурата.например през втората половина от периода на инкубиране е достатъчно повишаване на температурата съвсем малко над 40 градуса за няколко часа ,за да загинат по-голяма част от зародишите.През първат половина пък са значително по-издръжливи.Както казва доктор Луканов при слабо повишаване на температуратанад оптималната се получава ускоряване в развитието на зародиша ,но това е свързано с по-ниска люпимост и по-нежизненоспособни пилета.При малко по-ниска температура се забава развитието и пилетата са с нарушена обмяна на веществата има висока смъртност и патологични изменения.
Обръщайте внимание и на честотата на въртене.Това е важно защото например жълтъка е с много мазнинии е по-лек ,затова постоянно се издига нагоре и така зародиша винаги е най-отгоре близо до черупката и може да се залепи за нея.при обръщането на яйцата зародиша постоянно промена местоположението си за известен период ,влиза в контакт с жълтъчната маса и се избягва възможността а залепването му за черупката ,а залепването е с фатални последици за живота на зародиша на различни етапи от развитието ,включително и преди излюпване