Съобщение
Добре дошли във форума на Пернатите.Грубият език във форума не е позволен така, че уважавайте събеседниците си.Има нов начин за прожектиране на видео от YouTube, който може да видите тук! Има и вероятност за некоректно подреждане на елементите при ползването на IE браузър.
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!


Основи на инкубацията

Модератори: nikigeen, yuri

Мнениеот d-r Ilchev » Сря Апр 21, 2010 11:12 am

Въпреки,че спазвам правилата за незадържане на яйца повече от седем дни преди да се вкарат в инкубатор ми звучи много нелогично,защото в природата един чифт мандаринки или каролиники или дори и фазани за да съберат полог с 8-12яйца са им необходими поне 16-20 дни,тъй като снасят през ден.Люпимостта в природата е със сигурност по-висока от тази в средностатистически инкубатор.
Забелязвам,че сега чифта каролинки са направили класическо гнездо от слама и пух,като вътре има 8 яйца,но женската ляга само сутрин докато снесе и после цял ден се разхожда във волиерата.Чудно ми е да ли въобще ще легне,но съм решил тази година птиците да ги оставя сами да си мътят-разбира се,които легнат.
Ако някой може да ми обясни природният феномен за яйца с 15 дни от снасянето,защо се люпят без проблем :think:
d-r Ilchev
потребител
потребител
 
Мнения: 206
Регистриран на: Пон Дек 29, 2008 10:47 am
Местоположение: Elin Pelin

Мнениеот dr_lukanov » Сря Апр 21, 2010 1:50 pm

Не е феномен, до две седмици няма драстично спадане на люпимостта при подходящо съхранение (не случайно птиците избират закътани, сенчести места за гнездене). Идеалните условия за съхранение на яйца са при 8-12С и влажност 70-80% и двукратно вътрене (при хоризонтално положение на яйцето), при вертикално се слагат задължително с острия край надолу, а сутрин и вечер се завърта всяко яйце и поставя отнова с острия край надолу. Дори при някои развъдчици, яйцескладовете им представляват хладилник усилен на 8С с механизми за въртене на яйцата (подобно на инкубатор), по лесния начин е в маза подредени в картонени или пластмасови кори, които се поставят под ъгъл 45 градуса, а вечерта се корите се завъртат на противоположните 45 градуса. Така до 14 дни ще имате добър процент люпимост. Установено е, че при поставяне в инкубатор при 37-38 С на яйцата за 24 часа и след това съхраняване при горните условия се запазва висока люпимост до 3 седмици.
Аватар
dr_lukanov
VIP
VIP
 
Мнения: 1921
Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 11:55 am
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот nikigeen » Сря Апр 21, 2010 5:54 pm

Сравнението на птиците в природа та и тези гледани в плен е малко относително.Кокошката ,която мъти например си върти яйцата на всеки час.Знаете ли на колко градуса е изложено яйцето в центъра и на полога?
Николай Николов ,Кюстендил - (+359)898 60 11 33

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее единствено с наша помощ" Джералд Даръл
Аватар
nikigeen
Модератор
Модератор
 
Мнения: 938
Регистриран на: Чет Юни 12, 2008 10:06 pm
Местоположение: гр.Кюстендил/с.Катрище

Мнениеот yuri » Чет Апр 22, 2010 11:33 am

nikigeen написа:Знаете ли на колко градуса е изложено яйцето в центъра и на полога?
Не. Колко са?
yuri
Модератор
Модератор
 
Мнения: 585
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 6:09 pm

Мнениеот dr_lukanov » Чет Апр 22, 2010 11:44 am

Именно на този принцип са конвекторните инкубатори, имитирайки нагряването на яйцето в полога. Във вътрешността на яйцето температурата е около 37,6-38С, като с въртенето на яйцата птицата осигурява равномерното нагряване. Температурата в полога е различна, най-висока в центъра и най-ниска по краищата, но с въртенето на яйцата се постигат идеални условия, при които много често се случва люпимост над 90% от заложените под мътачката яйца (разбира се за това оказват влияние и други фактори- хранене, здраве и инбридинг при родителите).
Аватар
dr_lukanov
VIP
VIP
 
Мнения: 1921
Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 11:55 am
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот yuri » Чет Апр 22, 2010 1:44 pm

Ако за кратък период температурата се покачи над 38 градуса това фатално ли е? Говоря за 38.3 - 38.4 примерно.
yuri
Модератор
Модератор
 
Мнения: 585
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 6:09 pm

Мнениеот dr_lukanov » Чет Апр 22, 2010 2:55 pm

Не, дори е препоръчително през първите 6-7 дни да е в тези граници: 38,1-38,4С за по-интензивно развитие на зародиша.
Аватар
dr_lukanov
VIP
VIP
 
Мнения: 1921
Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 11:55 am
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот yuri » Чет Апр 22, 2010 3:28 pm

Благодаря Докторе.
yuri
Модератор
Модератор
 
Мнения: 585
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 6:09 pm

Мнениеот nikigeen » Чет Апр 22, 2010 8:43 pm

Първо относно проблема на доктор Илчев - след направена консултация се оказа ,че съм бил прав - при пъдпъдъците,резултатите от инкубацията зависят главно от срока на съхранение ,който не трябва да е по-голям от 7 дни.Яйцата може и да се съхраняват и до 2 седмици ,но при определени условия като например веднага след снасянето се опаковат във фолио и се по ставят при постоянна температура от 16-18 градуса и влажност 60% или пък трябва да се подгряват в инкубатора всекидневно за по половин час като се почне от втория ден след снасянето.През инкубацията се въртят 4-5 пъти дневно.За последно пъдпъдъци съм имал преди 7-8 години китайски и японски ,но чак такива неща не съм правил :think:

Изобщо за това казах ,че не е много уместно да се сравняват различните видове птици.За фазаните по -назад казанхкак стоят нещата ,а при кокошките например е установено ,че при съхраняване на яйцата при температура 26-30 градуса за 24 часа люпимостта е 91,6 %,за 48 часа - 89,20 %,за 96 часа 80 %Ниските температури също са голям проблем ,но пък при гъските например температура от-2 до 4 градуса за период от 5-6 дни почти не оказва влияние на люпимостта и яйцата са си напълно качествени.

Имайте предвид ,че при снасянето яйцето е с температура 41 градуса,а яцето в центъра на полога е често изложено на температура над 38.5 градуса.При снасянето и при постепенното охлаждане до 27 градуса за около 6 часа ембрионът продължава да се развива и спира като стане 27 градуса.Много бавното охлаждане до 27 градуса води до преразвитие ,а много бързото - до недоразвитие ,като и в двата случая ембрионална смъртност по време на съхраняването е по-голяма.

Има много системи ,начини и препоръки за инкубиране ,но най-често ползваната особено в любителските инкубатори е температура 37.6-37.8 градуса.През развитието си зародиша проявява различна чувствителност към темпетатурата.например през втората половина от периода на инкубиране е достатъчно повишаване на температурата съвсем малко над 40 градуса за няколко часа ,за да загинат по-голяма част от зародишите.През първат половина пък са значително по-издръжливи.Както казва доктор Луканов при слабо повишаване на температуратанад оптималната се получава ускоряване в развитието на зародиша ,но това е свързано с по-ниска люпимост и по-нежизненоспособни пилета.При малко по-ниска температура се забава развитието и пилетата са с нарушена обмяна на веществата има висока смъртност и патологични изменения.

Обръщайте внимание и на честотата на въртене.Това е важно защото например жълтъка е с много мазнинии е по-лек ,затова постоянно се издига нагоре и така зародиша винаги е най-отгоре близо до черупката и може да се залепи за нея.при обръщането на яйцата зародиша постоянно промена местоположението си за известен период ,влиза в контакт с жълтъчната маса и се избягва възможността а залепването му за черупката ,а залепването е с фатални последици за живота на зародиша на различни етапи от развитието ,включително и преди излюпване
Николай Николов ,Кюстендил - (+359)898 60 11 33

"Животните са голямото мълчаливо мнозинство,без право на глас,което може да оцелее единствено с наша помощ" Джералд Даръл
Аватар
nikigeen
Модератор
Модератор
 
Мнения: 938
Регистриран на: Чет Юни 12, 2008 10:06 pm
Местоположение: гр.Кюстендил/с.Катрище

Мнениеот начинаещ » Чет Апр 22, 2010 11:14 pm

Достатъчно ли е да се обръщат кокошите яйцата два пъти-сутрин и вечер,(при въртене на ръка) като от едната страна се бележи например с кръст, а срещуположно с кръг или е по добре да се наподобява инкубаторите които имат функция за въртене т.е. 45 градуса наляво сутрин и 45 надясно вечер. кой вариант за въртене е по-добър?
начинаещ
потребител
потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: Пет Апр 02, 2010 5:18 pm

Мнениеот dr_lukanov » Чет Апр 22, 2010 11:24 pm

Щом ще ги въртиш на ръка най-добре е първият: хоризонтално. Ако не ти представлява трудност по-добре е сутрин-обед и вечер, въртене през 8 часа или през 6 (четирикратно). Много зависи от инкубатора, ако няма големи разлики в температурата в различните части, може с успех да се практикува и двукратно въртене (повечето стари конвекторни руски инкубатори са с двукратно въртене на яйцата).
Аватар
dr_lukanov
VIP
VIP
 
Мнения: 1921
Регистриран на: Вто Ное 18, 2008 11:55 am
Местоположение: Стара Загора

Мнениеот Емо » Чет Апр 22, 2010 11:26 pm

начинаещ написа:Достатъчно ли е да се обръщат кокошите яйцата два пъти-сутрин и вечер,(при въртене на ръка) като от едната страна се бележи например с кръст, а срещуположно с кръг или е по добре да се наподобява инкубаторите които имат функция за въртене т.е. 45 градуса наляво сутрин и 45 надясно вечер. кой вариант за въртене е по-добър?

Според моят опит е достатъчно сутрин и вечер! Ако яйцата ти са хоризонтално в тавичката на инкубатора - да можеш да ги маркираш с мек молив разбира се и най лесно е като ги въртиш не около остта им а например през острия или през тъпия връх!
Аватар
Емо
потребител
потребител
 
Мнения: 1079
Регистриран на: Пет Юни 06, 2008 11:31 am
Местоположение: Благоевград

ПредишнаСледваща

Назад към Пернати на двора

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта