Как се работи с интензивните птици при породата Глостер

gloster1


 

   Бях много впечатлен, когато в едно реномирано английско списание "Cdge Avary Birds" прочетох статията на Нарман Валласе и Джордж Стокеи за ролята на интензивната птица за правилната селекционна работа при прекрасната порода "Глостер". Независимо от това, че този вид канарчета не влизат в пряката ми компетентност, осъзнах, че ще се наложи да споделя  някои основни положения за правилната селекция на глостерите, което е наложително поради факта, че години наред недобросъвестен търговец на птици внасяше в България птици от тази порода, които поради комерсиални цели не отговаряха на стандартите. Размножаването на такива канари по неправилен начин би довело любителите до отдалечаване от критериите на породата, ненормално уголемяване на канарчетата, така че международните съдии, които каним напоследък, да се чудят за какво става дума. Проведох консултации с нашия добър приятел и отличен селекционер на тази порода Ваклин Захариев в САЩ, който потвърди фактите, изложени в тази статия.

 

gloster2Проблеми с "отворените" пера
Закупуването на интензивен глостер се налага за подобряване на развъдното ято от неинтензивни птици. Много глостери имат твърде рехава перушина и прекалено голяма качулка, която стои раздърпана. Перата на опашката са прекалено дълги и тя е отворена, което е голям недостатък. При забелязването на подобни недостатъци сред нашите птици, се налага да вземем незабавно необходимите мерки. За тази цел най-подходящото решение е да включим в селекционната ни работа интензивна птица. Много важно е тя да се кръстоса с най-отличната неинтензивна, така че от приплодите да можем да използваме и подобрените интензивни птици. Голяма грешка е да се кръстосват интензивни птици с дефектни, прекалено богати на перушина канари, с лоши дълги качулки. По този начин няма да стигнем до подобряване на породата, а само временно ще коригираме видими недостатъци, които генетично ще се предават в следващите поколения. Глостерът трябва да бъде малък, компактен, с пропорционална глава, независимо от какъв ъгъл се гледа. Гърбът трябва да е прав, преминаващ в къса стегната опашка. Гърдите са обли с добре прилепнали крила. Качулката е кръгла, съразмерна във всички посоки, с център в средата. Краката са къси, перушината-прилепнала и гладка. Цветът - ясен и лъскав. За да се поддържат тези параметри при глостерите, ни се налага да кръстосваме помежду си неинтензивни птици. Класическата фор-мула при кръстосване на канарчета интензивна Х неинтензивна птица, не е валидна при глостерите.

Селекционерите на тази порода трябва да съблюдават следните правила :

1. Кръстосване на В /неинтензивни/ х В /неинтензивни/до определена степен.
2. Периодично включване на А /интензивна/ птица, но само такава от високо качество.
В случаите, когато това не се прави, се стига до следното: 
1. Перата стават много широки-както махови така и пухови 
2. Перата стават по-меки
3. Цветът отслабва.
4. Появяват се кисти.
Когато решим да подобряваме тези недостатъци чрез кръстосване на интензини птици в ятото ни, възникват следните въпроси:
А/ От къде да се сдобием с подходящата интензивна птица?
Б/ Каква трябва да бъде тя, консорт или корона?
В/ Мъжка или женска да е?
Г/ Липохромна или меланинова да предпочетем?
Д/ Кое е по-важно - силата на цвета или формата на канара?
Е/ Важна ли е едрината и дължината на канара?

Английските ни колеги разглеждат точка по точка тези дискусионни проблеми.

За закупуването на качествен интензивен глостер трябва да търсим канаровъди с перфектни неинтензивни глостери с отличен цвят, нормална едрина и къси опашки. Повечето, внасяни до скоро от Италия птици са много едри, с мека рехава перушина /подарени/. Такива птици не са подходящи за правилната селекция.

Когато търсим интензивна птица, задължително тя трябва да е с перфектен цвят и много къса и тясна опашка. Ако глостерът е корона, то качулката трябва да е умерено голяма, с ясно подчертан център.

Трябва да се знае, че интензивната птица е подходяща само за селекционна работа, а не за произвеждане на канари за изложба. Няма никакво значене дали в развъждането ще включим корона или консорт, важно е перушината да е стегната и много добре пигментирана.

Дали интензивния канар да бъде мъжки или женски, също няма особено голямо значение, но практиката показва, че мъжкият канар може по-интензивно да бъде използван, поради факта, че може да се съеши с повече от една женска.

Като цвят се препоръчва използването на интензивен зелен канар, който е най-близко до естествения цвят и дава качествени, контрастни шарки. Особено важно при подбора на интензивна птица е формата, която трябва да се доближава максимално до стандарта. Дължината на глостера да не надвишава 13 см. Интензивният дълъг и тесен глостер е абсолютен брак.

Всичко казано до тук са само най-общи правила, до които се е достигнало по пътя на много практика, но и основните теоретични постановки не са изключени. Всеки канаровъд може да добави към казаното и свои наблюдения и опит и по този начин да се достигне желаната цел. Мнението на англичаните е, да се "вкара" в неинтензивните глостери интензивна птица консорт /без качулка/, която да произлиза от интензивна женска корона, съешена с мъжки консорт. Много важно е да не се използват интензивни канари със следи от "шимел" /ние ги наричаме А-В канари/. За постигане на дълготрайни успехи е необходимо да се поддържа подходящия баланс между глостери с широки и меки пера /В птици/ с отлична фигура и пропорции и интензивни /А птици/, с тесни и по твърди пера. Спазвайки всичко казано до тук, можем да разчитаме да получим отлични глостери с качествена перушина и ясен цвят.

Д-р Б.Велев кбн.

  Публикувано от Български Национален Клуб за Цветни Канари