Размножаване при канарчетата

 

   Хранителните нужди на птиците варират в зависимост от възрастта и жизнената активност на тялото. Една поддържаща диета би следвало да съдържа достатъчно количество протеини и други хранителни съставки, необходими за възстановяване и замяна на увредените клетки и пера. Птиците в размножителен стадий се нуждаят от много повече протеини и други хранителни съставки за подготовката и мътенето на яйцата. Още повече са хранителните нужди на родителите, когато изхранват и отглеждат малките в гнездото.

  

Птиците реагират на промените в хранителните нужди по време на размножителния период чрез поемане на много повече храна. По време на СЪЕШАВАНЕ консумираното дневно количество храна ще се равнява на 10 процента от теглото на птицата в сравнение с дневно 25 процента от теглото на птицата, когато изхранва малките.

 

За успешното им размножаване, птиците трябва да приемат хранителна диета през цялата година и да бъдат поставени при специални условия през двата месеца непосредствено преди размножаването. Зърнените диети с които обикновено са хранени птиците в клека са с ниско съдържание на витамини A, B, С и D; с ниско съдържание на протеини, високо съдържание на мазнини, с липсващи основни аминокиселини и недостатъчно съдържание на такива минерали като калций, желязо, мед, магнезий и йод. Зърнените диети трябва винаги да бъдат обогатени, за да осигурят здравето на птицата в рамките на годината.

 

matherОсигуряването на необходимите условия за размножаване изисква промяна на три независими фактора – топлина, светлина и диета. Птицата е в най-добро състояние, когато и трите фактора се изменят постепенно в рамките на двата месеца, непосредствено преди размножаването. Температурата в птичарника или помещението за птицата трябва да се променя според сезона. През есента до средата на декември температурата в помещенията може да бъде понижена . Ранното размножаване се стимулира чрез затопляне в средата на декември.Ако температурата в птичарника е била 10 до 13 градуса по Целзий, птиците ще забележат затоплянето, свързано с пролетта и ще започнат да се подготвят за размножаване.

 

Другият важен фактор по отношение на условията е светлината. Удължаването на часовете на дневна светлина стимулира светлочувствителната епефизна жлеза, резултираща в хормонални изменения, водещи до размножаване. Когато общият брой на часовете с дневна светлина достигнат 13ч., много разновидности на птиците започват да се размножават. Ранно размножаващите се видове са жълтоклюната чавка /гарга или вид канарче (rollers) и (red factors)/. По-големите птици като (Frills) и (Norwich) се множат по-добре, когато продължителността на дневната светлина е 14 до 14 1/2 часа. Когато птиците са изложени 15 часа на дневна светлина хормоните се променят и водят moiling (вид безпокойство, буквално – блъскане). За да бъдат доведени птиците до състояние на ранно размножаване, увеличете продължителността на дневната светлина до 30 минути на седмица до достигане на правилния брой часове. Най-добре е птиците да бъдат събуждани рано сутрин, за да могат да легнат да спят в гнездата при залез слънце. Малко нощна светлина също ще помогне на женските да намерят гнездата си вечерта.

 

Третият фактор при размножаването е диетата. Увеличаване на честотата на “екстрите” като плодове, растителни храни и кълнове осигурява основни допълнителни витамини и минерали. Това се равнява на естествения размножителен сезон сред природата, където е налице повече храна. През месеца преди размножаването би следвало да се увеличат протеините. Пчелният полен е добра съставка, подготвяща размножаването. Той съдържа приблизително 25% протеини, заедно с важните витамини, минерали, ензими, коензими, мастни киселини и карбохидрати. Конопеното семе съдържа около 22 % протеини, докато семето (тревата) за канарчета съдържа около 14%. Тъй като конопеното семе е трудно за разтрошаване, накиснете го за една нощ във вода и го сложете в хладилника. Петаминът е отлична добавка, тъй като съдържа соя и витамини.

 

Екстра витамин Е трябва да бъде даван през последните три седмици преди размножаването. Витаминните добавки, препечени пшенични зародиши или масло от пшенични зародиши са добър източник на този витамин. През този период твърдо сварени яйца могат да бъдат давани един път или два пъти седмично. Давайте не повече от ½ чаена лъжичка яйчена храна на птица по време на подготовката, два или три пъти седмично. Превишаването на тези количества богати храни води до прекалено напълняване, което може да причини безплодие и пристрастяване към яйца.

 

Птиците трябва да се чифтосват само ако са готови за това. Ранните признаци са накъсване и носене на хартийки, неистово движение напред и назад в клетката. Понякога женските се преобръщат във въздуха и се връщат към оригиналната пръчка (а речникът твърди също така, че се качват нависоко???)! Мъжката птица повишава честотата и силата на песните си. Когато той е наистина готов за размножаване, той свежда крилата си и пристъпя леко в ухажващ танц докато пее. Женските се опитват да изграждат гнезда в купичките за семе и могат да заемат позиция за чифтосване когато чуят песента на мъжкия. Те често откликват на мъжката птица (вероятно със звуци).

 

Един от начините да се разбере, че птиците са готови за размножаване е да се наблюдават зоните на отворите.  В извънразмножителния период и при двата вида те изглеждат еднакво. Женската в размножителния период има издут отвор, долната част на корема придобива ярък червеникав оттенък, почти огненочервен. При мъжкия - напротив – отворът се удължава и е наклонен напред. Коремът на мъжкия трябва да е плосък и червен. Преди чифтосване се появяват допълнителни пера, които закриват областта на отвора. Не подрязвайте тези “чувстващите” или “насочващите” пера.

 

Когато двете птици покажат признаци за размножаване, те могат да бъдат чифтосани. Непосредствено след представяне на женската, дайте на мъжкия прясно твърдо сварено яйце и зеленчуци. След като е изял своята хранилка, представете му женската. Сложете прясна вода за къпане и наблюдавайте птиците от разстояние. Ако мъжкият започне да храни женската, чифтосването ще започне скоро след като са се изкъпали. Ако започнат да се бият, това означава, че една от птиците не е готова за чифтосване.

Ако имате разделена клетка, поставете мъжкия на противоположната страна на разделителя от женската. Това често е необходимо ако мъжкият е толкова агресивен, че плаши женската. Ако храни женската през разделителя, те могат да бъдат събрани заедно.

 

Женската незабавно ще започне да свива гнездо, ако всичко е наред и тя одобрява своя партньор. Гнездото трябва да има подплата (или подложка), зашита за гнездото, така че то да стои на мястото си. Използвайте ситни бодове за да не може конеца да задира ноктите. Неизбелено платно е един прекрасен материал за изграждане на гнездо. За по-лесно разнищване, нарежете материала на дълги ленти, под верев.След това просто разцепете дългите парчета от двата края. Ако не знаете как да режете на верев се консултирайте с шивачка, която ще ви покаже как да сгънете плата и да го срежете под ъгъл 45%.

Готов материал за изграждане на гнезда може да бъде закупен, но се уверете да не съдържа нишки от памучен или найлонов материал, които биха могли да се усучат около стъпалото или крака на птицата. Ако това се случи, стъпалото или крака се подуват. Внимателно, с помощта на игла скъсайте и премахнете пречката. Ако нишката не се премахне, това може да доведе до загуба на крайника.

 

Малки количества яйце (1/6 твърдо сварено яйце) или яйчена храна (не повече от ½ чаена лъжичка) може да бъде давана всеки ден след като птиците са се чифтосали. Вероятно до една седмица женската ще снесе яйца. В деня преди снасяне тя ще поеме много вода.

Единият начин (препоръчва се на начинаещи), е да оставите природата да свърши сама работата си.Тоест да снесе последователно(по едно на ден), яйцата си и да започне да ги мъти.

Другият начин е при снасянето на всяко яйце, трябва внимателно да бъде отстранено и положено в малки контейнери до материала за гнездото и съхранявани при приблизително 21 градуса по Целзий. Ако женската има добре изградено гнездо, положете едно изкуствено яйце в гнездото, други изкуствени яйца не бива да се слагат в гнездото. Ако гнездото е неустойчиво, отстранете първото яйце и сложете малко материал за гнездо. Женската ще го преаранжира и ще укрепи гнездото. На следващата сутрин, след като е измътила второто си яйце, положете изкуственото яйце в гнездото.

канарчеПовечето женски снасят от четири до шест яйца. Когато последното яйце от люпилото е третото или четвъртото, то има по-тъмен или син цвят. Това яйце понякога го наричат синьото яйце и означава, че женската е приключила с това люпило. Ако не се появи синьо яйце, женската може да снесе зеленикаво пето яйце. Ако петото яйце няма зеленикав оттенък, е вероятно тя да снесе и шесто яйце. Когато женската е снесла последното яйце, отстранете изкуственото яйце и внимателно поставете яйцата в гнездото. С отстраняването на яйцата и връщането на всички заедно обратно ще се коригира несправедливото предимство на първото яйце, което нормално би се излюпило няколко дни преди снасянето на последното яйце. Мъжкият може да бъде оставен при женската, ако помага и не я безпокои.

Прекратете храненето с яйчена храна до 13-я ден на инкубация. Това е от голямо значение, тъй като храненето с яйчена храна по време на инкубационния период може да доведе до голям брой мъртвородени поради отрицателния ефект на яйчената храна върху инкубационната температура.

 

канарчетаПлодоносните яйца потъмняват с развитието на ембриона. Обикновено малките се излюпват на 13-я или 14-я ден. Яйцата, които не са се излюпили могат да бъдат проверени за признаци на живот. Когато се постави срещу силна светлина едно неплодоносно яйце ще изглежда прозрачно, понякога може да се види жълтъка. Плодоносните яйца загубват блясъка на черупката си и стават плътно тъмни след една седмица инкубация. Ако едно яйце, което изглежда плодоносно, не се излюпи на 14-я ден, поставете го в малък съд с топла вода. Ако пиленцето е живо, яйцето ще се раздвижи или разлюлее във водата. Плодоносните яйца, които не се излюпят на 14-я ден трябва да се преместят при друга женска, която люпи.

 

На женската трябва да се дава ¼ твърдо сварено яйце, прясна яйчена храна най-малко два пъти дневно докато храни малките. Допълнителни любими храни като покълнали семена, накиснат коноп, зеленина от глухарче, салата, спанак, ябълки и кълцано жито трябва да бъдат добавяни след като малките пораснат. За да приготвите мека храна, натрошете една голяма бисквита в една купичка и прибаветекълцано жито. Покрийте със студена вода и изцедете веднага. Разтрошете мократа смес с пръсти за да стане лека и пухкава. Най-добрия вариант е да намерите от готовите меки храни, произвеждани от различни фирми.

 

Когато женската има малки, тя ще бъде много отбранителна. Внимавайте да не я обезпокоите или прекалено много да я наглеждате. Нейният най-силен инстинкт е да защитава малките. Ако е обезпокоена, тя ще стои напрегнато и ще ги пази от вас вместо да ги храни. Просто проявявайте добро отношение и й осигурете уединение; женските хранят най-добре, когато им се дава прясна храна и са оставени насаме. Никога не канете хора, за да им покажете новородените! Това е сигурен начин да я разтревожите и тя да спре да ги храни.

Случайно е възможно някое от малките да изпадне от гнездото. Ако това се случи, отстранете част от материала за гнездото. Уверете се, че гнездото е равно и го укрепете с допълнителна пръчка, ако не е. Дори малкото да е посиняло и да изглежда почти мъртво, стоплете го в шепите си, за да го съживите и го върнете в гнездото. Обикновено тези малки оживяват.

 

опръстеняванеАко малките са хранени правилно, те ще бъдат готови за опръстеняване след 6-7 дни. При канарчетата се изискват затворени пръстени. ПРЪСТЕНЪТ от всяка година има различен цвят.За да сложите пръстена, поставете трите предни крака напред през пръстена, позволявайки му да се плъзне върху крака. Проверете пръстена на следващия ден за да се уверите, че си е на мястото.

 

 

 

опръстеняване ........ опръстеняване3

Автор на снимките за опръстеняването  apdcanari.com

Женската ще спре да ляга върху малките през нощта, когато започнат да се оперват. Отбиването започва в периода, когато женската е готова да снася отново. През този период тя ще се опитва да седне в гнездото. Осигурете й второ гнездо на първоначалното място и преместете другото гнездо с малките. Отбиването обикновено е приключило до 21 дни при повечето канарчета, но Norwich може да не отбият до 25-я, 26-я ден. Когато малките започнат да се хранят сами, те могат да бъдат преместени в малка клетка. Ако те "плачат" или седят с бухнали пера, те не получават достатъчно храна. Бащата може да бъде поставен заедно с малките, за да им осигурява допълнително хранене. Малките обикновено ще ядат яйчена храна, зелени храни, кълнове, пчелен полен, кълцано жито, кускус и овесена храна. Те няма да са в състояние да разчупят семената в рамките на няколко седмици. Първото семе, което могат да разчупят е нигер. Някои млади мъжки започват да пеят бебешка песен когато са между 1 и 2 месеца.

 

С трупането на опит и опознаване вашите птици и техните особености, повечето от детайлите ще се превърнат във ваша втора природа и вие ще изпитате дълбокото удовлетворение от успешното отглеждане на канарчетата.

 

Д-р Б. Велев кбн