Практически съвети преди развъдния сезон

Публикувано от Български Национален Клуб за Цветни Канари

   Смятам преди всичко,че повечето неща се знаят от нашите по- опитни развъдчици, но едно припомняне в никакъв случай няма да бъде безполезно. Съветите, които ще споделя с Вас съм подробно обсъдил с колегата д-р вет. Христо Христов, като някои негови становища са включени в статията. 

pernati.com
Първоначално ще напомня, че нашите птици, канарчетата, за да станат чувствителни към дължината на светлинния ден с последващите физиологични промени, задължително се налага да преминат през периода на покой, който включва най-малко 60-дневен период с дължина на светлинния ден не по-голям от 8 часа. Този рефрактерен период е много важен и често пъти подценяван, което води до не напълно добре развити мъжки, които имитират полово влечение, но техните сперматозоиди не са капацитирали, казано по друг начин не са напълно годни да оплодят яйцеклетките. Правените изследвания при птици, не преминали през фазата на покой преди активния размножителен период показват, забавена подвижност на сперматозоидите, нарушена пенетрационна способност, ниска жизненост на яйцеклетки, които са оволирали/яйцето е снесено/, но не е оплодено или е настъпила ранна ембрионална смъртност. Всичко това може да стане дори да са изпълнени всички изисквания наложителни, като подготовка за размножаване . Ето защо колеги , колкото дни „стискате” да задържите вашите канарчета в покой толкова по- малко неприятности ще имате с изброените по горе проблеми.

Периода на покой се провежда при по-ниска температура, като най-оптималната според световните мнения е 10-12 градуса по Целзий. Допуска се и температура от 2-5 градуса, но в тези случай е важно храната да бъде много енергийно богата. Тази година съм решил да експериментирам с няколко певчески канарчета, които заедно с дивите ми птици ще презимуват в открита волиера. Към зърнената смеска при отглеждане на студено се добавя белен слънчоглед, коноп,белен овес, овча лой, и винаги трябва да има хладка вода за пиене.

канарчетаНека никой да не смята, че през зимния период канарчетата трябва да се хранят с по-бедна храна. Напротив, това е времето, когато трябва да ги запознаем с всички екстри. Най-малко един път седмично те трябва да получават мека храна, леко овлажнена с вода или сок от зеленчуци. Покълнати семена започвайте да давате едва при стартирането на подготвителния период. Много важно е през тези три–четири месеца на почивка канарчетата да свикнат с меката храна, с която ще ги храните през размножителния период. Тя трябва да им се дава дори напълно суха, за да се „примирят” с нейния вкус и когато след това им я предоставите овлажнена и подправена с различни лакомства, като покълнат нигер и мак, да я приемат с охота.

Ще спомена няколко думи за новите технологии, като палетите или казана по друг начин гранулираната храна за птици. Тя представлява декстродиран извлек от семена 50 % канарено семе, обогатена с витамини и минерали, съвсем точно балансирана. На този етап все още не бихме могли да си разрешим да храним само с тази екстра, но за тези, които могат да си го позволят /спрете цигарите/ препоръчвам горещо да включат 20 процента от нея към менюто на своите любимци. Към храните има предложени подробни схеми, по какъв начин канарите привикват да я ядат. Вложените средства богато ще се отблагодарят . Западните ни колеги, с които си кореспондирам и обменям мнения, са много доволни от тази добавка, която е особено ценна през периода на размножаване. Самите гранули, поети от канарчето, след пиене на вода набъбват в гушката и по естествен начин „принуждават„ родителите да хранят малките. От друга страна декструдирането прави хранителните елементи много по-лесно усвояеми, което се отразява перфектно на младото поколение. Критичната фаза при прояждането на младите канарчета е също силно редуцирана. Тук трябва да подчертая, че тези гранули не заместват яйчната храна, а обогатяват зърнената смеска .

Още нещо трябва да се случи през периода на покой, а това е да обезпаразитим канарчетата спрямо акари, чревни паразити и кокцидии.
Това най-успешно става, като във водата за пиене веднъж седмично в продължение на 6 седмици даваме Айвомек 1% един милилитър на един литър вода. Препаратът го има под различни търговски наименования, но аз препоръчвам Севамек /Франция/. Тук е мястото да отбележа, че в много случай „така нареченото хъркане„ се дължи на опаразитяване с акари, те се разпространяват чрез водата и храната, както и при хранене на птиците помежду си, и са много досадни.
Посоченото обезпаразитяване трябва да е свързано и с почистване на волиери, поилки и хранилки. Така наречената хронична респираторна болест по канарчетата, която се причинява от микоплазми, много пъти се бърка с акариозата, а често двата причинители взаимно се подпомагат и сериозно притесняват горкото канарче, което ако не се приложи лечение бавно умира. Така заразената птица постепенно може да прехвърли болестта на много голям брой птици от ятото, което става при волиерно отглеждане, практикувано най-вече от по-сериозните отглеждачи.
Ето защо, ви съветвам този период, в който птиците са в покой, да го използвате за провеждане на всички профилактични мероприятия. Той е най–подходящ за тях, първо, защото имаме достатъчно време, второ, тогава птицата е най–малко натоварена.

Не отлагайте профилактиката за периода на подготовка на канарчетата за размножаване!

Към профилактиката включвам и някои медикаментозни третирания за различни стомашно-чревни и белодробни заболявания. Третиране на канарчетата 7 дни с антибиотик, тук препоръчвам тетрациклините, доксациклина, амоксицилина и тилозина.След курса на профилактика препоръчвам 3-7 дни даване на мултивитамини, които се предлагат от „Нутрибърд". Тук отново ви съветвам не спестявайте някой друг лев , а си купете качествени проверени продукти. На пазара има хиляди видове витамини, но изберете тези, които са специализирани за птици . Добавката на бирена мая към меката храна е също много полезна в този период.

Ще навляза малко в подробности и ще ви кажа, че когато третираме канарчетата профилактично срещу болести, ние унищожавайки патогенните микроорганизми, успоредно с тях унищожаваме и полезната микрофлора, която е крайно необходима за протичане на нормален храносмилателен процес. В тази връзка, в напредналите страни са открили и произвели специални хранителни добавки от два компонента. Едната съдържа фруктолигозахариди, необходими за правилното развитие на полезните микроби, а другата представлява щамове от тези микроби, които се поемат при храненето и възстановяват храносмилателните функции. Такива препарати внасяхме от изложбите в чужбина, но вече ги има и на нашия пазар.

Още нещо, което трябва да да се направи е третиране с нитромедазол, диметразол –препарати, който действат срещу трихомонади, причинител свързван с новата болест на очите . Борбата с чревния паразит кокцидия можете да оставите за подготвителния период, като в продължение на 20 дни към меката храна добавяте кокцидиостатик, най добрите са Ампролиум, Кокцистоп и други .

Храненето е от много голямо значение при подготовката на канарчетата за размножаване. То трява да бъде правилно балансирано. Храните, най-общо казано, съдържат няколко основни компоненти като белтъчини, въглехидрати, мазнини и не по-малко важните витамини и минерали. 
През есента, когато семената са в своята пълна зрялост, те са по-бедни на много важни за канарчетата компоненти, като витамините А, В12, К, D, рибофлавин, фолиева киселина, есен-циални мастни киселини, лизин, метионин, калий, желязо, мед, цинк, натрий, магнезий и йод. За да постигнем едно пълно-ценно хранене и да избегнем недоимъчните състояния се налага включването на добавки към хранителния режим.

Най-доброто и близко до физиологията на храносмилането при птиците са покълналите семена. По време на процеса на покълване, в семето настъпват сложни биохимични процеси, при което едни хранителни вещества се превръщат в по-усвоими и пълноценни за животинсиките организми. Най-подходящи за покълване са семената от елда, шафранка, дребна рапица /канола/, ечемик и жито.

Би било добре към хранителните дажби да се добавя и малко коноп, който е много богат на протеини - 22% /като сравнение канареното семе съдържа 14% протеини/. С конопа трябва да се внимава, защото той съдържа и гликозиди, съдържащи упойващи вещества с възбуждащ ефект. За да бъде той по-безопасен, преди даването му на птиците е добре да се кипва при 100оС, или да се накисва за четири часа във вода. Друга добавка при подготовката на канарите за размножаване са твърдо сварените кокоши яйца. Не трябва да се изключва нигера, беления сънчоглед и кокоса. Би било най-подходящо тези екстри да се предлагат сутрин на птиците, месец и половина преди старта на размножаването. 

Преди “пускане”, съдържанието на въглехидрати в хранителния режим трябва да бъде намалено, защото се получава много бързо “развиване” и броят на незаплодени яйца е голям, освен това при големи количества на въглехидрати мъжките затлъстяват и не могат да покриват женските.

Ще споделя още някои неща за въглехидратите, защото ми се струва, че за тяхната роля сред канаровъдите се знае по-малко, отколкото за другите хранителни компоненти. Въглехидрати се наричат още нишесте или скорбяла. За да бъде нишестето добре храносмилано от птиците, то трябва да мине през термична обработка, в противен случай ще настъпи ферментация в дебелото черво, което от своя страна причинява остра диария. Прехранването с нишесте може да доведе до същия резултат, в случаи, когато погълнатото количество е по-високо от капацитета на храносмилателните ензими.
Нишестетата са въглехидрати, при които хиляди глюкозни мулекули са свързани заедно чрез прости химически връзки.
Източници
Най-богати на нишесте са житните растения като ориз, царевица, пшеница, ечемик, картоф и др.
ФИЗИОЛОГИЧНА РОЛЯ
Нишестето се поема от животното, за да се осигури нужната енергия на организма. В резултат на храносмилателния процес се достига до молекули глюкоза, които постепенно се поглъщат от чревната лигавица и попадат в кръвния ток.

Хранителни стойности на някои семена, използвани
при храненето на канарчетата

СЕМЕНА
ПРОТЕИНИ
ВЪГЛЕХИДРАТИ
МАЗНИНИ
Канарено семе
13. 67
37. 23
3. 52
Рапица
19. 54
17. 99
45. 00
Нигер
19. 37
12. 37
43. 22
Овес
12. 07
58. 28
4. 42
Просо
12. 77
62. 30
3. 27
Лен
24. 24
22. 10
36. 50
Слънчоглед
15. 19
17. 36
28. 29
Коноп
21. 51
15. 89
30. 41
Сусам
21. 12
18. 63
46. 78

Храните и приоритетното съдържание на веществата в тях

БОГАТИ НА ПРОТЕИНИ
БОГАТИ НА ВЪГЛЕХИДРАТИ
БОГАТИ НА МАЗНИНИ
Лен
Просо
Сусам
Коноп
Овес
Нигер
Сусам
Канарено семе
Лен
Рапица
Лен
Коноп
Нигер
   

www.pernati.com

Ако направите всичко това, стриктно и точно ще се радвате на една прекрасна развъдна година, при която броя на незаплодените яйца ще спадне драстично, ембрионалната смъртност също ще намалее. /Тя често пъти се причинява от редица болести, които клинично не са проявени./ Малките ви ще растат бързо, ще бъдат здрави, с добро оперение, родителите ще хранят добре, без да се изтощават. По време на отбиването и захранването на малките също се провеждат известни мероприятия. След приключване на размножителния сезон също има неща, които трябва да се направят, но за тях по-късно, като му дойде времето. Искам да наблегна, че е много важно, когато се провеждат тези профилактични мероприятия, те да бъдат изпълнени точно, не половинчато, защото само тогава ще се получи желания ефект. Пожелавам много успехи на колегите и дано моите писания им помогнат, а евентуалните резултати ги ощастливяват.

Д-р вет. Б.А. Велев кбн