Подготовка за размножаване на канарчетата

канарчета


  Сезонът на чифтосването на канарчетата при повечето от любителите е започнал, или сега започва. Всяка година чувам от любителите за различните проблеми, които имат през време на чифтосването. 

   Това са най-често неоплождане на яйцата, преждевременно излизане или прехранване на птнците. Мисля, че причината се крие в лошата подготовка и неадекватните условия за размножаване. Тъй като у нас всяка година се появяват нови любители на отглеждането на канарчета си позволявам да кажа нещо по тези въпроси.
Опитните любители имат свои изпитани, установени методи за подготовка на птиците за чифтосване. Между впрочем, никак не трябва да се изключи влиянието на зимния период, през който са гледани птиците. Ако през зимата са отглеждани в студени помещения /от 4 до 8 градуса/, трябва да бъдат подходящо хранени - със зърнена храна за канарчета, с даване от време на време млян сльнчоглед, яйца, покълнали семена, ябълки и моркови. Минералите, пясъка и сепийната кост, са необходима прибавка към храната им. Птиците трябва също от време на време да бъдат третирани с праха Neopitroid или със спрея Аvisan.
Те трябва да бъдат напълно здрави и в никакъв случай накокошинени и да имаме впечатление, че им е студено. 3атова от време на време взимаме по някоя птичка и проверяваме нейното здравословно състояние. Коремчето на птицата трябва да бъде червено /с цвета на мляно месо/, обаче не е страшно, ако птичката има малко тлъстина. Правилно гледаната птичка може да има малко тлъстина странично от трътката. Мъжките и женските, които не са навършили 10 месеца не се подготвят за размножаване.
За чифтосване се приготвят първо мъжките, най-малко три седмици преди женските и то така:


- първи ден - настъргано яйце /белтък и жълтък /
- втори ден - настъргано яйце /белтък и жълтък/
- трети ден - ябълка
- четвърти ден - настъргано яйце с бисквита /детска/
- пети ден - прокълнали семена /niger, маслодайна рапица, коноп/
- шести ден - настъргано яйце със син мак
- седми ден - настърган морков


Когато мъжките бъдат готови, те пеят интензивно, скачат от пръчка на пръчка и махат с крила, като че ли ще полетят. След подготовката на мъжките, поставяме женските сами в кафез с гнездилка или в кафеза с мъжките, в зависимост от начина на чифтосване – “на скок” или по чифтове. От този момент продължаваме да ги храним, както и мъжките със силна храна.
Изключително важно е да обърнете внимание на самото помещение, в което се намират птиците /волиерата за отглеждане/. Температурата, светлината и влажността на въздуха са твърде важни.
Температурата в помещението трябва да е постоянна, с малки отклонения от позволената с няколко степени. Вярвайте, птиците ще се чифтосат и при 8 градуса, и женските нормално ще лежат на яйщата, но всеки голям спад на топлината ще им пречи, както на женските, така и на яйцата, на които лежат.
Светлината в помещението също е от голямо значение. Най-добре е то да има дневна светлина, с нормална продължителност през всичките четири годишни сезона. В такива помещения е най-добре да се почне с размножаването през февруари или март, когато постепенно се увеличава дневната светлина. Това увеличаване на продължителността на деня през пролетта, както и песните на мъжките, подбуждат сексуалния хормон estrogen при женските и им дават импулс за изграждане на гнездото. 
Онези, които искат по-рано да размножават своите птици, трябва още през зимния период да ги свикват на 13-14 часа изкуствено осветление, което се постига
с паленето на ел. крушки час преди смрачаване. Най-добре е помещението за отглеждане на птици да се осветява около 14 часа дневно /до 21 часа/.
Влажността на въздуха трябва да е около 70 %. В някои помещения има повишена влажност, която е опасна за здравето на птиците. Ако в помещението за отглеждане има парно отопление, трябва да се обърне внимание на влажността, защото сухият въздух /45%/ може да провокира извънредна смяна на перата /дори и при птички, които са добре хранени и готови за размножаване/.
Птиците, които си сменят перата, изобщо не бива да се чифтосват. Мъжките не са в състояние да оплодят женските, защото използват своята енергия за смяна на перушината. Има случаи, когато женските умират от изтощение, когато са снесли яйца по време на линеене /смяна на перата/.
Онова, което най-често чувам като оплакване и извинение за лошото чифтосване е: "ялови птици". Това най-често казват за женските.
Под "ялова" разбират най-често женската, която няколко пъти годишно е снесла, лежала е на яйцата, но не е излюпила нито едно пиленце. Първо самият термин е грешен и е правилно да се използва термина "плодна" или “неплодна". Плодовитостта на женската представлява нейната възможност да произведе една яйцеклетка, която после да се оплоди след сливането със сперматозоида и да се получи зародиш, началото на младото птиче.
Вярвайте, неплодни женски няма. Може би само една на хиляда и то поради деформация на яйчниците и яицевода.
И още нещо, младите любители често поставят въпроса кога да започнат с чифтосването. Отговорът зависи най-вече от изведените по-горе условия и от породата на самите канарчета. И така - чифтосването на канарчетата певци започва през декември, а на канарчетата за цвят през месеците февруари или март, когато дневното осветление се увеличава. По принцип обаче - колкото по-късно, толкова по-добре, дори е по-природно - това е отговорът на този въпрос.

 

Текст: Александър Йованович - Ниш, Превод: Надежда Георгиева