ИЗПРАЖНЕНИЯТА НА ПТИЦИТЕ - ИНДИКАТОР НА РАЗЛИЧНИ БОЛЕСТИ

   Точният контрол върху изпражненията на птиците може да ни помогне извънредно много за диагностиката на различни заболявания. При внимателно наблюдение можем да открием проблеми още в най-ранния им стадий. Д-р Скопе ни дава многобройни примери, като ни запознава с начина да "четем" за заболяването по вида на изпражненията на птиците. 
За да разберем по-добре причините за промените в изпражненията на птиците, трябва да имаме по-задълбочени познания за анатомията на храносмилателната и отделителната система. Повечето птичи видове притежават гуша, която е продължение на слюнчените жлези, в която храната се навлажнява, но в нея не се извършват храносмилателни процеси. Стомахът на птиците се състои от две части. Първоначално поетата храна достига до жлезистия стомах, където се отделя пепсин и солна киселина, а след това хранителната каша попада в мускулестия стомах, където бива масивно стрита. Именно в този мускулест стомах голяма помощ оказват малки камъчета, поети от птицата под формата на грит. След напускане на стомаха храната попада в първата част на тънките черва, където се вливат секретите на панкреаса. Те са особено важни за смилането на мазнините. Червата на птиците са относително къси, като не всички видове притежават сляпо черво. Такова липсва при папагалите, финковите и гълъбите. Краят на червата завършва с клоака, където завършва половата и отделителната системи. От тук следва, че урината и изпражненията не се отделят поотделно, както е при бозайниците, а се смесват в клоаката.(фиг. 1 и 2):
 

ris.20

фиг.1

ris.21

фиг. 2

 
Изпражнения /фекалии/ - Кафеникави до зелено, малко или повече с компактна консистенция. Птиците, които притежават сляпо черво, като кокошките, отделят зеленикаво пенести фекалии.
Урина кристали - белезникави до жълти. Водниста компонента - прозрачна, безцветна. Изгледа, консистенцията и цвета зависят от различни обстоятелства. При здравите птици фекалната маса зависи от вида, времето на отделяне, храната, количеството поета вода и физиологичното състояние на птицата. При болната птица изпражнението се променя в зависимост от инфекцията, паразитите, отравяния, чернодробни и бъбречни заболявания, панкреатити, грешки при храненето и храносмилането. 
При ежедневно, рутинно контролиране на изпражненията е възможно навременно констатиране на заболявания и ранната им диагностика.
 
Някои типични промени и възможните причини за тях:
1.Промяна на изпражненията
 
Промяна на цвета:
 
При здравата птица, след поемане на оцветени храни, череши, моркови, къпини, храни с оцветители, изпражненията са по-тъмни, с лек червеникав оттенък. При кръвотечение от горната част на храносмилателната система, изпражненията са черни, докато при кръвотечение в долните части на храносмилателната система, изпражненията са червеникави до червенокафяви. /фиг.3/
 

ris.1

фиг. 3

 
Възможни причини: Наранявания от чуждо тяло, тежки инфекции, предимно на бактериална основа, силно опаразитяване, най-вече с кокцидии, отравяния с тежки метали.
 
Жълтеникави до зелени: Бъбречни заболявания, отделяне на жлъчен сок. /фиг.4, 5/
 

ris.2

фиг. 4

ris.3

фиг. 5

 
Възможни причини са чернодробни заболявания с бактериална етиология, пситакоза, вирусни болести, пахеко-папагалска болест, отравяния от препарати за дезинфекция.
 
Светло сиво-кафяво и обемни:При тежки заболявания на задстомашната жлеза /панкреас/, нарушаване на храносмилането на мазнините /фиг. 6,7/
 

ris.4фиг. 6

ris.5фиг. 7

 
Меки изпражнения :
Здрави животни: Промяна на храната или големи количества мека храна, зеленчуци и плодове.
Истинско разстройство: Изпражнението е воднисто, разлято, с неприятна миризма /фиг.8,9/
 
 

ris.6

фиг. 8

ris.7

фиг. 9

 
Често пъти разсройството е свързано с промяна на цвета в тревисто зелен или жълтеникав. Възможни причини: Инфектиране с бактерии, вируси, гъби или тежко опаразитяване.
Паразити: Само при много тежко опаразитяване с обикновено око може да бъдат забелязани паразити във фекалите /фиг.10,11/
 

ris.8

фиг. 10

ris.9

фиг. 11

 
В повечето случаи е необходимо да използваме микроскоп, за да диагностицираме паразитози.
 
Установяването на несмляни зърна в изпражненията е сериозен сигнал за заболяване на гушата, стомаха и червата. Болната птица видимо консумира много храна, но не е в състояние да я усвои, затова слабее и губи енергия.
Може да се касае за неврогенна стомашна дилатация - заболяване с инфекциозна етиология, но за съжаление нелечимо./фиг.12,13/
 

ris.12

фиг. 12

ris.11

фиг.13
 
При вълнистите папагали има заболяване, причинено от стомашни бактерии, което води до същата клиника. Най-нови изследвания в тази насока доказват, че най-вероятно се касае за гъбично заболяване.
 
Промяна в пикочните екскрети 
 
Увеличено количество на течност в изпражненията. Самата фекална маса плува в течност, липсват видими уратни кристали ./фиг.14,15 /
 

ris.12

фиг. 14

ris.13

фиг. 15

 
Здрави животни: увеличеното водно съдържание в изпражненията говорят за увеличено поемане на вода /горещини/, зеленчуци или мека храна. При стрес, в резултат на транспорт, посещение на ветеринарен лекар, изложби, отделянето на по-воднисти изпражнения е нормално.
Заболявания на бъбреците: При невъзможност от обратна резорбция на водното съдържание на кръвта, при заболели бъбреци се забелязват воднисти изпражнения и увеличена жажда.

Причини: Инфекциозни заболявания на бъбреците, токсични гъбични инфекции, отравяния с медикаменти, хормонални нарушения.

 
Диабет: рядко срещано заболяване при птиците, съпроводено с жажда и чести воднисти изпражнения.
Промени в цвета: Както и при промяната на цвета на изпражненията при чернодробни заболявания, при тях се променя и цвета на урината /воднистата течност около фекалиите/. В тези случаи тя е леко в розово оцветена /фиг.16,17 /
 

ris.14

фиг.16

ris.15

фиг. 17

 
Непоемане на храна: Птицата има нарушена цялост на човката или възпаление на гърлото.
Възможни причини: наранявания, чуждо тяло, отлагания от бактерии, налепи, паразити /трихомонази/
Отказване от храна: наранявания, непозната храна, стрес, тежки болестни състояния.
Храната след нейното поемане се повръща: При заболяване на гушата, при наранявания, стрес. 
Запек: при птиците за разлика от бозайниците се среща доста рядко
 
Повишаване отделянето на пикочна киселина в изпражненията:Смесени с по-големи от средните количества на пикочна киселина, варовити, процента на "белия" цвят се увеличава /фиг. 18/.
 

ris.16

фиг. 18

 
Причина: Подагра - едно заболяване, при което голямо количество пикочна киселина се събира във вътрешните органи или се изхвърля от бъбреците. В по-напреднал стадий на заболяването се забелязват светли възли /топчета / по краката на птиците. ( снимка 19 )
 

ris.17фиг. 19

 
Става въпрос за натрупване на пикочна киселина , така наречените подагрени възли , които са много болезнени . Причините се предполагат в погрешно хранене , бъбречни проблеми и природени метаболитни нарушения .
 
Разпределение на фекалии и урина в кафеза: Здравите птици през деня повечето време са в движение, затова и в мястото, което обитават изпражненията са разпръснати навсякъде. Ако това не е така, то те са събрани на определени места в кафеза (има се предвид по-голям кафез). Това означава, че птицата се движи много малко или въобще не се движи, което пък е знак, че има някакво заболяване  / снимка 20 /.
 
ris.18
 
Обратното е през нощта . По принцип изпражненията се натрупват там, където са предпочитаните от птиците за нощуване места. Когато птиците са неспокойни, например заради ектопаразити ( акари, въжки ), те често сменят през нощта мястото за спане. / снимка 21 /
 
ris.19
 
Други препоръчителни изследвания за поставяне на диагноза :

Паразитологично изследване на фекалии:
 Една пресна фекална проба се изследва под микроскоп за доказване на паразити ( едноклетъчни , яйца на червеи ).  Лечението е в зависимост от вида на паразитите!

Бактериологично изследване: За да може да се докаже дадена чревна инфекция се препоръчва вземането на секрет от клоаката или от гушата. Изследването на фекалии, взети от пода на кафеза е проблемно, защото те могат да бъдат замърсени . В рамките на тези изследвания могат да се докажат и гъбични инфекции.

Изследванe за пситакоза: Причинител на пситакозата са хламидии ( Chlamydien ). Това са организми от групата на бактериите и за тяхното доказване са необходими специални процедури . За изследване могат да се вземат секрет или фекалии .

Вируси: Доказването на вируси при декоративните птици в много случаи е трудно. Не за всички заболявания има специфични процедури. Някои причинители могат да се докажат с помощта на кръвна проба.

Рентген: Рентгенови снимки помагат често за диагноза при заболяване на стомашно-чревният тракт, а също така и при промени в бъбреците и гонадите (половите органи ). Понякога е необходимо и проучването с контрастни вещества. В днешно време дори и при птиците като пациенти все по-често се използва ехограф .

Кръв: Изследването на кръвни проби доставя важна допълнителна информация за причината и тежестта на заболяването и осигурява възможността за недвусмислена подагрова диагноза.
доклад на Д-р Александра Скопе от Виенския ветеринарен институт
Превод: Д-р Б.А.Велев кбн
Паулина Шнайдер
Илюстрации и снимки: www.kanarien-exoten.de