Респираторнa микоплазмоза

   Канарчетата са вторично одомашнени диви птици, които страдат от всички болести на класа зърноядни, а също така от някои болести на домашните селскостопански птици. Една от най-неприятните и досадни болести е респираторната микоплазмоза, болест на дихателната система. Тя има много сходни признаци с други заразни заболявания, като заразната хрема, заразния бронхит, аспергилозата, шаркодифтерита и дори А-витаминоза. Коварството й се състои в това, че е хронична и при добри условия на отглеждане на канарчетата, може да остане дълго време скрита.

Така заразeните птици без симптоматика на заболяване постепенно пренасят микоплазмите на другите здрави канари.

Разпространението на причинителя (няколко вида микоплазми) става чрез водата за пиене, въздуха и яйцата. Най-податливи са младите птици и канарите през периода на размножаване. От яйцата на заразени птици се излюпват заразени пиленца.

Болестта се появявя най-често при простуда, при отглеждане във влажни помещения, при недостатъчно хранене, стрес след участие в изложби и при пренаселеност на волиерите.

Характерни признаци на респираторната микоплазмоза са затруднено и учестено дишане, съпроводено с характерни свирещи звуци. Забелязват се хрипове, наричани от любителите хъркане, както и носни изтечения и тръскане на главата. Някои канари си отварят човката, за да поемат въздух. С напредване на болеста се наблюдават подувания в областта на очите.

Смъртността е малка и болната птица е в състояние да отгледа поколение. В това се състои голямата заблуда на любителите, като не отстраняват веднага заболелите канари. По този начин те бавно, но сигурно заразяват цялото ято. Лечението на тази болест е много трудно и за напълно излекувана птица е трудно да се говори. В повечето случаи всички познати медикаменти за лечение на микоплазма действат до толкова, че симптомите на болестта да намалеят или временно изчезнат. Най-често прилаганите препарати са: Тилозин /Фармазин/, Тиамутин, Доксивит, Ветрамицени др. Моят опит показва, че за да се справим с заболяването, появило се веднъж в ятото, то трябва всички млади птици веднага след самостоятелното им прояждане да се отделят в сепаратни кафези или волиери.

След 40-тия ден трябва да се проведе профилактика по следната схема: пет дни във водата за пиене 1гр на литър вода Фармазин, почивка 10 дни, след което седем дни отново Фармазин 0.5гр. на литър вода. Всеки месец се провежда на младите птици профилактика по три дни с различни антибиотици. Всички птици, показали симптоми на болестта, веднага се отстраняват. Не се допуска контакт на млади птици със стари, независимо че са здрави. По този начин постепенно се създава здраво ято, в което не се вкарва външна птица.

Следващата година процедурата се повтаря, като се създават две ята - едно отворено и едно разплодно затворено. В затвореното се вкарват само птици от собствени приплоди от здрави родители. Яйцата от особенно ценните птици се подлагат на здрави канари и малките се контролират много внимателно.

Изключително важно е да се знае, че респираторната микоплазмоза може да бъде сбъркана с болестта аспергилоза и инфекциозна хрема. Поставянето на точна диагноза е особено важно, защото лечението на другите болести се провежда по различни схеми и с други лекарства. Доброто хранене с пълноценна храна и витамини, както и създаването възможност на птиците да летят са предпоставка за изграждане на имунитет и допринасят за здравословното състояние на цялото ято.

 

 Д-р Б.Велев кбн.