Заболяването "ЗВЕЗДЕН ПОГЛЕД" и недоимъкът на ВИТАМИН В


  
zvpogled   Съществуват редица статии за заболяването "звезден поглед" и свързания с този симптом недоимък на витамините от групата на В, но сега ще споделя нещо с вас от собствения си опит. 
Преди няколко години имах гулдова амадина, която проявяваше синдром на "звездния поглед". В погледа й се усещаше ужас и неописуемо неспокойство. Промених хранителния режим, но нямах никаква представа колко ще продължи това заболяване. Храних я с разтоварваща храна, което бързо се превърна в едно от моите любими занимания. Амбицирах се, така че реших да търся нова информация относно произхода и причината на тази малко известна болест, като не намерих никъде в класификацията като бактериална.
 

Не съм сигурен, че всяка открита публикация е дефинирана за "звездния поглед" и пряко касае това заболяване, така че аз ще започна с едно обяснение:

"Звездният поглед" се характеризира с неврологични разстройства, които се определят от ментално, тъповато, ненормално поведение и липса на възможност птицата да се движи в една права посока. Птицата се върти като змия във всички посоки. Това особено движение на врата е съчетано с изцъклен поглед и характерно пречупване на врата.

Възможните причини включват:
-протозойни паразити 
-вируси
-топлинен удар
-нещастен случай или травма
-липса на витамин В
-инфекции от бактерии

В случаите на бактериални менингити или енцефалити обикновено първопричината са кръвни инфекции или бактериални емболии от абцес някъде в тялото. 
Прогнозата на болестта зависи от специфичността на синдромите, но в повечето случаи не е благоприятна. Систематично прилагане на антибиотици може да наруши клетъчно-мозъчната бариера и да влоши клиниката.


Преднизолон /1mg/kg/ се препоръчва за отстраняване на тези остри възпалителни процеси. Причинените лезии се възстановяват бавно, но реагират на ранна терапия и добра грижа. Аз съм човек, който винаги се интересува от проблематиката на по-задълбочено медицинско ниво, поради което реших да експериментирам с "В" комплекс витамини при моята болна птица. За голяма изненада след време установих, че тя започна да се подобрява, но никога не стана нормална птица. Тази малка божа твар живя още седем години след подобряването, но внезапно умря при снасяне. Аз не разбирам всичко в медицинска задълбоченост, но имам наблюдения относно недоимъка на витамин "В". Чел съм, че недостигът на витамин В може да причини епилепсия, вертиго и ментална симптоматика. Това, което намерих в литературата е, че витамините от "В" комплекс са богати на различни органични компоненти. Те варират значително в тяхната количествена характеристика и всички са изолирани при ферментация на бирена мая.


Витамините от В групата включват:
В1-анеурин, тиамин
В2-рибофлавин, биотин
В6-пиридоксин
В12-кобаламин


Функциите на повечето В витамини се знаят: те са важни съставки на ензимните системи в тялото, които контролират метаболизма на всички психически промени.

СИМПТОМИ при хиповитаминоза
Открих, че недостигът на витамин "В" е най-честата причина за недоимачните болести при кафезните птици. По отношение на симптоматиката и белезите на витамин "В" недостига, изявата е една и съща при всички птици. Ранните признаци на тази болест първоначално не са забележими. Отначало птицата е летаргична и стои нестабилно на краката си. Забелязва се, че тя е неподвижна на пръчката или на дъното на клетката. Причината за това е неустойчивостта на краката й. Скачайки от пръчка на пръчка се клатушка. Когато кацне на пода, тя трудно пази равновесие и извива врата си назад (опистотонус). Приемането на храна е затруднено, като с човката си тя рови в хранилката и трудно бели обвивката на семената. Мъчи се също при пиенето на вода.
Дисбалансът постепено се засилва и прогресира до пълна ротация на главата. Птицата стои на кацалката, олюлявайки се с провиснала надолу глава, подпирайки се на крилата си. В крайната фаза на болестта тя пада на дъното на клетката и се сгушва в някой ъгъл. Тези симптоми се наблюдават в различен интервал от време и продължават до настъпване на смъртта на животното. Парализа на гърдите се установява при птици на възраст от 7 до 9 седмици, като в тези случаи болестта се проявява с дихателни спазми и затруднено дишане. Причината за тези симптоми е недостиг на витамин "В"1.

Чревни инфекции също могат да бъдат свързани с витамин "В" недостиг. Преди години на внесени от Япония канари и гулдови амадини се установи хронична диария, която след добавка на витамин "В"12 (кобаламин) бе прекратена. Липса на витамин "В" се среща при всички птици, но при кафезните това заболяване е много по-често, поради едностранното им хранене. След забелязване на първоначалните симптоми, лечението трябва да започне веднага, за да се достигне до положителен резултат. При напреднала симптоматика на болестта настъпилите изменения са необратими. Нервните тъкани са особено чувствителни към недостиг на витамин "В"и много трудно се регенерират. Надявам се, че споделеното до тук представлява интерес за вас и при поява на гореописаните симптоми при вашите птици няма да прибегнете към антибиотици, а ще предприемете правилното лечение. Нужно е само да дозирате правилно витамините в хранителната диета на вашите птици. Рецептурите за това са много, но най-често е достатъчно към храната да се добави бирена мая и покълнали семена, което ще реши проблема.

БИРЕНА МАЯ
Към статията "Звезден поглeд"

Още в древния Египет е било известно благотворното въздействие на бирената мая при различни заболявания на организма. В Европа бирената мая от много отдавна се смята за "вътрешна козметика" при някои заболявания на кожата.
Новите изследвания показват, че редица заболявания на организма често се появяват вследствие на недостиг на витамините от групата В и на витамините А, С, Е
Бирената мая съдържа не само голямо количество от важните витамини В, А, С и Е, но и други жизнено необходими вещества като минерали, микроелементи и редица аминокиселини. Тези есенциални аминокиселини, съдържащи се в протеините на бирената мая, превръщат таблетките БИРЕНА МАЯ във висококачествен източник на белтъчини.
 
Съдържание на витамини в 100 гр. БИРЕНА МАЯ
Vitamin C
1000 mg
Vitamin E
160 mg
Vitamin A /provitamin A, betacarotin/
92 mg
Vitamin B1
12 mg
Vitamin B2
20 mg
Niacin
120 mg
Pantothensaure
10 mg
Vitamin B6
400 mikrog
Biotin
50 mikrog
Folsaure
200 mikrog
Vitamin B12
0,5 mikrog
Cholin
320 mg
Phosphor
1480 mg
Natrium
50 mg
Calcium
1150 mg
Magnesium
115 mg
Kalium
2000 mg
Zink
10 mg
Mangan
500 mikrog
Eisen
4,5 mg
Въглехидрати - 37%
Белтъчини - 48%
Мазнини - 5,2%
 
Шарон Мор - Великобритания
 превод: Антон Чочев
редакция: Д-р Б. Велев кбн