Отглеждане на канарчета

 

                  И така решили сте да си вземете канарчета......                                                        

Това са някои неща, които би трябвало да знаете при отглеждането на канарчета във вкъщи: Избягвайте да отглеждате канарчетата в кръгла клетка – създава им психологични проблеми. Идеалната клетка за канарчета е правоъгълна – 60 до 100 см дължина, 37 до 50 см широчина и поне минимум 60-70 см височина. Разстоянието между телчетата на стената на клетката да са на не повече от половин инч (1,25 см) едно от друго.

Прясна вода трябва да имат по всяко време. Никога не позволявайте канарчето да няма вода. Ако канарчето остане без вода – дори за 16-20 часа е възможно да не оцелее.
Най-добрата храна за канарчета се състои от около 80% канарено семе и останалите 20%  рапица, коноп, нигер и др. Повечето канарчета не ядат бяло или жълто просо. То не трябва да присъства в диетата им, освен в много малки количества.

 

 

 

Свежи зеленчуци са задължителни, ако искате да имате здраво и щастливо канарче. Те са важни както за физическото, така и за психологическо състояние на канарчето. Ежедневно ги хранете със зеленчуци според сезона и помнете, че ако канарчето ви е свикнало да яде зеленина, то може да яде до половин от собственото си тегло на ден и повече. Някои от добрите зеленчуци за тях са броколи, зеле, нарендани моркови или цвекло (те свикват да ги ядат по-лесно, ако ги смесите със зеленина). Също така добър избор са листата на глухарчето, градинска жлъчка,-вид цикория (Cichorium endivia). Избягвайте да им давате прекалено много маруля, защото съдържа много вода. Може да им давате плодове като: ябълка, круша. Но избягвайте: по-меки плодове като праскова, папая или манго, защото те ще направят изпражненията им меки. Канарчето дори може да умре.Семки не би трябвало да им се дават повече от веднъж или два пъти в седмицата и не повече от една чаена лъжичка за канарче. Канарчетата могат да увредят черните си дробове, ако ядат повече от тези мазни семки, въпреки че много ги харесват. 


Пясък в малки количества е необходимо за добро храносмилане при канарчетата. Трябва да се потърси добър източник на калций и други минерали, за да се поддържа доброто здраве на канарчето. Добрите марки съдържат балансирана смеска от минерали. Тези храни са често наречени „минерализирани”. Може също така да добавите в храната печени стерилизирани черупки от яйца.
Витаминена добавка е много важна за птици, които живеят в къщата.Повечето марки уточняват, че трябва да им давате добавката смесена с вода.

Сменявайте хартията на пода на клетката ежедневно и правете детайлно почистване на клетката ежеседмично. Това ще помогне да се предотвратят болести и паразити.
Запомнете, че канарчетата са много чувствителни към токсини и препарати, които използвате покрай тях. Парфюми, освежители за въздух и подобни тежко миришещи продукти би трябвало да се държат далеч от канарчетата. Когато почиствате клетката се уверете, че няма остатък от почистващ продукт. Уверете се, че всички почистващи препарати са отмити напълно преди да върнете птицата обратно в клетката.
Избягвайте да използвате грапави повърхности в клетките, защото може да се наранят стъпалата на канарчетата. Различни форми и големини на клечките за стъпване са най-добри. Може да използвате и натурални клончета, но се уверете, че са добре почистени и нетоксични. Уверете се, че не им слагате пръчки, които са от череша , защото те може да са токсични, ако канарчетата ги кълват. Ябълка, елша , трепетлика и върба са добър избор. Уверете се, че всички пъпки и семена са премахнати и клонките добре измити и изсушени преди д ги сложите в клетката.

Веднъж годишно канарчетата линеят(да сменят перата), обикновено през горещините на лятото. Може да очаквате нормално да започнат да линеят да продължи около 6-8 седмици. През този период се опитайте да защитите канарчето си от стрес и важни промени, тъй като те са много податливи към здравословни проблеми по това време.

Давайте на птиците си по-качествена храна по време на линеенето. Ако имате червено канарче, сега е момента да се уверите, че те имат достатъчно каротин в храната му, за добър цвят.За целта има специални меки храни за канарчета както и други специални добавки.Друг по достъпен метод е даването на зеленчуци които съдържат каротин, примерно червени благи чушки.Разбира се при последния вариант не очаквайте добри резултати при оцветяването.


Уверете се, че птицата ви има достъп до банята си всеки ден по време на линеене. Това е много важно за здравето на новите пера. Къпането е много важно за канарчетата, особено през лятото. Дори ако не ежедневно, поне 1-2 пъти в седмицата е задължително.
Използвайте студена вода, не топла, около сантиметър в чинията. Къпете ги рано през деня и махнете ваничките след около половин час. Никога не позволявайте на птицата да е мокра вечерта, защото мокри пера през нощта могат да я разболеят.

Топло или студено течение, като при отворена врата, също може да разболее канарчето ви. Въпреки че до известна степен циркулацията на въздуха е добра за тях.
Слънчевата светлина е идеална за всички птици, но сянка също трябва да им е предоставена. Аз не препоръчвам да оставите птиците навън. Има прекалено голям риск да заболеят от канарена шарка или други болести, пренасяни от другите птици и комари.

И така, това е всичко, което ви е необходимо. Следвайте тези доказани съвети и вие ще имате здраво, щастливо и пеещо канарче.